Get Adobe Flash player
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Nieuws van en voor Huiswaard

Gezocht: nog 1000 deelnemers voor Burgernet

De gemeente Alkmaar heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom doet Alkmaar sinds november mee aan Burgernet. Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- of  werkomgeving te bevorderen. Alkmaarders of mensen die in Alkmaar werken kunnen hieraan een bijdrage leveren door zich aan te melden voor Burgernet.

Wethouder Martin Hagen (Trots op Nederland) van Integrale Veiligheid: "We zijn goed op weg. Inmiddels hebben we 3750 aanmeldingen voor Burgernet ontvangen. Maar om optimaal te kunnen functioneren, heeft Burgernet Alkmaar nog meer deelnemers nodig, minimaal 1000. Daarom doe ik dan ook een beroep op alle Alkmaarders van 16 jaar en ouder en op medewerkers van in Alkmaar gevestigde bedrijven, om zich op te geven. Op die manier werken we samen aan onze veiligheid."

Hoe werkt Burgernet?
Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van mensen die zich hebben aangemeld. Dit kunnen zijn inwoners van Alkmaar of mensen die in Alkmaar werken. De politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak, diefstal of een vermist kind, een Burgernetactie op. Deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een SMS bericht met het verzoek om aan de hand van een duidelijk signalement, uit te kijken naar een persoon of voertuig. Dat kan vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop van de actie krijgen de benaderde deelnemers bericht over het geboekte resultaat. Uit onderzoek blijkt dat een goed werkend Burgernet de pakkans van verdachten met 10-15% verhoogt. Burgernet geeft het beste resultaat als er in Alkmaar in totaal minimaal 4.750 mensen deelnemen.

Enkele voorbeelden van Alkmaarse Burgernetacties
Op dinsdag 14 februari heeft de politie, samen met 1059 deelnemers uitgekeken naar twee daders van een tasjesroof. Ondanks de inzet had dit geen resultaat opgeleverd. Zo liet de politie weten na beƫindiging van de actie. Op donderdag 23 februari was in winkelcentrum "De Hoef" een winkeldiefstal. De politie heeft samen met de deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar de dief. De man werd gevonden en is overgebracht naar het politiebureau. Voor deze actie zijn 1236 deelnemers aan Burgernet benaderd.

Bezoek aan de meldkamer
Bij de start is beloofd dat iedere 1000ste deelnemer een traktatie zou ontvangen. Die belofte is inmiddels waargemaakt. De 1000ste, 2000ste en 3000ste hebben van wethouder Hagen een kaasmand ontvangen. Daarnaast brengen ze binnenkort, samen met de wethouder een bezoek aan de meldkamer. Het kloppend hart waar alle 112 meldingen binnenkomen. Zodra de 4000ste en 4750ste deelnemer zich hebben aangemeld ontvangen ook zij een kaasmand en worden ze uitgenodigd om mee te gaan met het bezoek aan de meldkamer.  

Aanmelden
Aanmelden voor Burgernet is mogelijk via www.burgernet.nl of via de aanmeldformulieren verkrijgbaar in het Stadskantoor en Bibliotheek Kennemerwaard.

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Stichting Wijkraad Huiswaard - Koggewaard 75 - 1824 GN  Alkmaar