Wijktuin Rekerdijk

In juni van dit jaar werd het openingsfeest van de 40ste verjaardag van Huiswaard gevierd. Het was het eerste feest in een reeks activiteiten die door de wijkvereniging georganiseerd werden.
Ter gelegenheid van dit feestelijke jubileum schonk wethouder Victor Kloos namens het gemeentebestuur ondermeer 40 nieuwe bomen aan Huiswaard.

Cadeaubon-40-bomenHet gemeentebestuur vindt het belangrijk dat er goede en gezonde bomen in de stad staan. Bomen geven beschutting tegen zon, regen en wind, helpen de opwarming van de aarde te voorkomen en geven ons zuurstof. Met hun bladeren vangen ze fijnstof uit de lucht, waardoor wij het niet inademen. Als het regent spoelt het fijnstof weg in de bodem. Kortom: bomen zijn onmisbaar voor de kwaliteit van de stedelijke leefomgeving en dragen bij aan goed leefklimaat. In een goed leefklimaat is het aangenaam om te wonen en te verblijven. Daarom investeert het college in het planten van duizend extra bomen in Alkmaar. Bomen die op zijn minst volwassen zijn en het liefst stokoud kunnen worden, zodat niet alleen huidige, maar ook toekomstige bewoners van een groen Alkmaar kunnen genieten. En daarom ook voor Huiswaard 40 nieuwe bomen.

Samen met de Werkgroep Groen van Wijkraad Huiswaard hebben de boombeheerders van de gemeente een ronde door de wijk gemaakt om te kijken waar we de nieuwe bomen kunnen planten. Van sommige locaties was al bekend dat bewoners er graag nieuwe bomen wilden. Bijvoorbeeld in de Bregwaard, waar de afgelopen jaren steeds meer bomen zijn verdwenen omdat ze “op” waren. Dat is niet zo verwonderlijk want de lijsterbessen die daar stonden worden in straten zelden ouder dan 40 jaar. Voor de Rekerdijk waren er verzoeken om extra bomen te planten en tijdens de fietstocht door de wijk zagen we dat rond het trapveld aan de Tochtwaard prachtig extra iepen kunnen staan. In de nieuwbouw aan de Heinenwaard misten we ook bomen.

Vervolgens hebben we bij het kadaster geïnformeerd waar precies kabels en leidingen van nutsbedrijven in de grond liggen. Op die plekken kunnen namelijk geen bomen worden geplant. Een aantal plekken die we hadden uitgekozen vielen daardoor af maar er is voldoende overgebleven.

We hebben in de buurt van woningen gekozen voor bomen die niet te hoog worden maar die wel rijk bloeien zoals sierkersen of een mooie herfstkleur hebben, bijvoorbeeld amberbomen. Waar meer ruimte is kunnen iepen of notenbomen.

Bij het appartementencomplex hoek Muiderwaard en Noorderkade kunnen sierkersen komen. Langs het speelveld aan de Tochtwaard is een goede plaats voor iepen; voor de nieuwbouw van de Heinenwaard amberbomen; langs een parkeerplaats in de Rijperwaard extra sierkersen; in de wijktuin Oudhollandse fruitbomen en langs de Rekerdijk fruit- en notenbomen

Voor Bregwaard 51-87 zijn sierkersen en voor Broekerwaard 51-87 meelbessen gekozen met op de koppen van de huizenblokken sierperen en gleditsia’s. Daar zullen de slechte of zieke bomen gekapt worden.

Al met al kunnen we 52 extra bomen planten en in de B-waarden 25 bomen vervangen: een mooie groene aanwinst voor de wijk!

De plantekeningen liggen ter inzage bij wijkmeester Netty Zwirs in Wijkcentrum Wijkwaard. Zij heeft maandag t/m donderdag van 9.00 – 10.00 uur spreekuur. U kunt daar precies zien op welke plek welke soort bomen worden geplant en eventuele opmerkingen via Netty aan ons doorgeven.

Het is de bedoeling om de bomen het komende plantseizoen (nov. 2012-maart 2013) te planten, zodat de bloesem van de sierkersen in het voorjaar Huiswaard feestelijk kan tooien!.

Cuneke Mertens en Cees Bas,
Gemeente Alkmaar

{phocadownload view=file|id=2|text=Afbeeldingen van de bomen die geplaatst worden|target=s}

{phocadownload view=filepreviewlink|id=2|previewwidth=640|previewheight=480}

Contactgegevens

Stichting Wijkraad Huiswaard
Koggewaard 75
1824 GN  Alkmaar

E-mail algemeen:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijktuin Rekerdijk:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdesign en webhosting: EDS Music - Soundhost