Wijknieuws Huiswaard

Alkmaar-Station-1Alkmaar krijgt een nieuw station. Vandaag is bekendgemaakt hoe het station en het stationsgebied er uit komen te zien. Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de noordzijde van de stad. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling. De architect, Venhoeven CS, maakt gebruik van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt met veel licht. Een uitgebalanceerd ontwerp met behoud van de monumentale perronkap. Het vernieuwde station is naar verwachting over twee jaar klaar en wordt gebouwd door Strukton.


Wethouder Nagengast (CDA): "Het was een proces van lange adem, maar ik ben verheugd dat we nu zover zijn. Alkmaar kan straks weer trots zijn op haar station, een station met allure. Een kwalitatief, duurzaam, toekomstbestendig station waaruit blijkt dat Alkmaar een centrumgemeente is met een infrastructuur die bij onze stad past."

Veel ruimte voor de fiets
Alkmaar-Station-2De fietsenstalling aan de centrumkant wordt compleet vernieuwd en uitgebreid en biedt straks plaats aan 4000 fietsen. Ook komt er een nieuwe stalling aan de noordkant, met ruimte voor 1250 fietsen. Dit is naast de stationsvernieuwing een grote verbetering voor de reiziger, die zich nog makkelijker van deur tot deur kan verplaatsen.

Winkels
De nieuwbouw van de traverse biedt NS kans om het winkel- en voorzieningenaanbod op het station nog beter af te stemmen op de behoefte van de reizigers. Met het toevoegen van een extra winkel komt daarmee het aantal winkels op het station op elf.

Herinrichting stationsgebied
Alkmaar-Station-3Gemeente Alkmaar zorgt voor de herinrichting van de openbare ruimte. Het gaat om de herinrichting van de voorpleinen aan de zuid- en noordzijde, het verleggen van de Kruseman van Eltenweg, het herinrichten van de bestaande Kruseman van Eltenweg en de herinrichting van een deel van de Stationsweg.

Samenwerking ProRail, NS, gemeente Alkmaar
ProRail is opdrachtgever voor de bouw van de fietsenstallingen en de traverse. De voorzieningen komen tot stand met subsidie van de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland. De herinrichting van de openbare ruimte, die parallel loopt met de werkzaamheden van ProRail, wordt door de gemeente deels betaald met subsidie van de provincie Noord-Holland voor fietspaden. NS zorgt voor de bouw van een winkel onder de traverse en de exploitatie van de commerciële voorzieningen (winkels en fietspoint).

Bekijk hieronder een animatie waarin u vast een indruk kunt krijgen hoe het nieuwe station eruit komt te zien:

Planning
De bouw van de stalling start nog deze winter en duurt tot eind 2014. De bouw van de traverse duurt tot eind 2015. Daarna kan de huidige perrontunnel worden opgeheven. De eerst zichtbare activiteit is de sloop van de fietsenstalling in maart en de verlegging van de Kruseman van Eltenweg en de Stationsweg.

Contactgegevens

Stichting Wijkraad Huiswaard
Koggewaard 75
1824 GN  Alkmaar

E-mail algemeen:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijktuin Rekerdijk:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdesign en webhosting: EDS Music - Soundhost