{phocagallery view=category|categoryid=5|limitstart=0|limitcount=1|detail=6|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|pluginlink=1}

Op dinsdagavond 17 april jl. kwamen diverse bewoners (totaal 30) uit de Bannewaard bijeen in Wijkcentrum Wijkwaard om van gedachten te wissellen over de parkeerproblemen in de straat. De laatste jaren neemt de parkeerdruk enorm toe. Bewoners die overdag met de auto weg moeten, kunnen bij thuiskomst de auto niet meer in hun eigen straat parkeren. Met mogelijke uitbreiding van Overstad wordt de vrees voor toename van overlast alleen maar groter.

Het probleem is eigenlijk al lange tijd bekend bij de Wijkraad. Tot nu richtte de Wijkraad zich tot het in kaart brengen van de overlast. Wie parkeren er in de Bannewaard? Waarom? Is het nu echt wel zo druk of is 20 meter lopen voor veel mensen al te veel? Is het incidenteel of dagelijks?....
Allemaal vragen die we onszelf hebben gesteld. Zo hebben we zoveel mogelijk antwoorden op vragen die ons gesteld kunnen worden wanneer we in gesprek gaan met de veroorzakers van de overlast, de gemeente en andere instanties die betrokken worden bij het terugdringen van de overlast.

Horizon College
Als grootste veroorzaker van de overlast werd het Horizon College aan de Kruseman van Eltenweg aangewezen. Zij beschikken over eigen parkeervoorziening die niet optimaal wordt benut (zie ook de foto, waarop VRIJ te lezen is, terwijl de Bannewaard VOL staat). Zowel mederwerkers als deelnemers parkeren dagelijks hun auto in de Bannewaard om vervolgens ruim een kilometer te lopen richting Horizon College. Diverse bewoners hebben al eens een klachten formulier ingevuld, maar zonder resultaat. De voorzitter van de wijkraad, Remko Rijpkema, heeft in maart nog een bezoek gebracht aan het Horizon College om het probleem te bespreken. Hij zou worden teruggebeld door Peter Groot (locatie manager Horizon), maar heeft tot op heden nog niets vernomen.

Gemeente
De wijkraad onderhoudt ook contact met de gemeente over dit probleem. Daar wordt het probleem overgedragen van de wijkcoördinator Huiswaard naar wijkcoördinator Alkmaar-West (waar het Horizon College onder valt), maar daarna lijkt er niets te gebeuren.
Ook wijkagent Bert Been vindt dat dit probleem moet worden opgelost en legt het neer bij wijkagent Geert van Duren (Alkmaar West), maar ook tussen deze actie en voldoende parkeergelegenheid in de Bannewaard lijken nogal wat obstakels te zitten.
Verder biedt de gemeente als oplossing "de parkeervergunning voor bewoners". Dit zien de meeste bewoners echter als geen optie! Waarom moet je als bewoner nu ineens betalen voor een parkeerplek, omdat anderen die niet eens in de Bannewaard moeten zijn hun auto daar zonodig moeten parkeren???? 
De visie van de wijkraad is ook dat als een bedrijf (in dit geval Horizon College) zich bij een woonwijk wil vestigen, dat deze geen overlast voor de bewoners mag veroorzaken. Een horeca-onderneming moet zelfs bij herhaaldelijke overlast de deuren sluiten.  

Brug opblazen! (en minder rigoureuze oplossingen...)
Tijdens de bijeenkomst passeerden diverse mogelijkheden de revue. Misschien moeten we de overlastveroorzakers er zelf op wijzen dat ze overlast veroorzaken. Het zou heel goed kunnen dat zij zich er niet van bewust zijn. De voetgangersbrug opblazen (nou ja, gewoon voorzichtig demonteren kan ook) zou een optie kunnen zijn. Men moet dan te ver omlopen om de bestemming te bereiken. Of anders een toegangs poort tot de straat, zoals je bij menig flatgebouw toegang tot het gebouw wordt beperkt. Voordeel is dat de overlast van uigaanspubliek en drugsoverlast dan mogelijk ook minder wordt.
Het zou echter ideaal zijn als er gewoon gratis bij het Horizon College geparkeerd kan worden. Nu al zien we bijna nooit VOL op de borden staan. Ook het terrein van de voormalige Vegrohallen kan plek bieden voor gratis parkeren en het terrein van de voormalige gasfabriek aan de Helderseweg kan een optie zijn. 

Werkgroep Parkeren
Om alle mogelijkheden te onderzoeken en gerichte aktie te ondernemen is er een Werkgroep Parkeren samengesteld. Deze bestaat uit diverse bewoners uit de Bannewaard, onder leiding van Chris Sundermann. Hij is bereikbaar via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{phocadownload view=file|id=3|text=Notulen Werkgroep Parkeren 17 april 2012|target=s}

Contactgegevens

Stichting Wijkraad Huiswaard
Koggewaard 75
1824 GN  Alkmaar

E-mail algemeen:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijktuin Rekerdijk:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdesign en webhosting: EDS Music - Soundhost